SAMEN STERK

Bekkenproblematiek

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of in de periode na een bevalling last van pijn rond het bekken, moeite met statische activiteiten zoals staan of zitten en/of ze hebben moeite met het volhouden van dynamische activiteiten, zoals lopen, fietsen en traplopen. We noemen dit bekkeninstabiliteit of ook wel bekkengordelpijn.

In de meeste gevallen is dit goed te behandelen met speciale oefeningen. Hierbij staat het verbeteren van de werking van spieren door gerichte training centraal. Omdat deze training door de patiënt zelf uitgevoerd moet worden, is de eigen inzet en motivatie van de patiënt zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Onze fysiotherapeuten begeleiden en geven advies en oefeningen mee.

De behandeling richt zich in eerste instantie op het afleren van het foutieve spiergebruik door het aanleren van speciale ontspanningsoefeningen en het aanleren van het gebruik van de juiste spieren op het juiste moment. Daarna wordt het uithoudingsvermogen van de spieren die zo lang niet (goed) gebruikt zijn opgebouwd. Het is hierbij heel belangrijk de balans te vinden tussen belasting (wat doe ik) en de belastbaarheid (wat kan ik). Ook emotionele factoren als zelfwaardering en zelfrespect spelen hierbij een grote rol.

Bekkentherapie heeft ook betrekking op bekkenbodemklachten. Ongewild urineverlies, moeite hebben met plassen of voortdurend aandrang zijn veel voorkomende klachten. En ook daar is aan te werken.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken met één van onze collega's,
klik dan hieronder voor het afspraakformulier.

Afspraak maken